Když přijde na řadu téma čaje, většina osob začne rozmlouvat o tom, zda je jejich oblíbeným čaj zelený anebo černý, a který z těchto dvou druhů je pro naše tělo lepší nejen chuťově, ale hlavně co se týče pozitivních účinků na naše zdraví. Co ale třeba takový bílý čaj, na který se velice často zapomíná i přes to, že bývá nazýván jako perla mezi čaji? Dokonce byl v minulosti tak ceněný, že přicházel na stůl jen čínskému císaři a jeho rodině!
Než se pustíme do výčtu jeho pozitiv, pojďme si ujasnit, odkud se vlastně tento čaj bere. Velice málo známým faktem je, že čaj bílý, zelený a černý, pochází z jedné a té samé odrůdy čajovníku, a to konkrétně z čajovníku čínského neboli odborně Camellia sinensis. Jediný rozdíl, který je ve finále ovšem velice zásadním faktorem nejen v oblasti chuti, ale také právě v ohledu účinků, je fermentace a doba sběru čajových lístků. Jak jistě tušíte, tradiční černý čaj podléhá nejdelší fermentaci, která se odráží jak na jeho tmavé barvě, tak také na specifické výrazné, ovšem lahodné chuti. Tento druh čaje je nejkonzumovanějším především v západní části zeměkoule.
Zkrátíme-li dobu oxidace neboli fermentace, získáme čaj zelený, který vyniká lehce nazelenalou barvou a poměrně lehčí chutí. Velice důležitá je ovšem jeho příprava, kde hraje významnou roli vhodná teplota vody, která by se měla pohybovat okolo 60-80 °C, aby nedošlo k poškození zázračných látek, kterých se zde nachází více než v čaji černém, právě zásluhou kratší doby fermentace.
Jak už jistě tušíte, úplně nejlepší variantou čajovníku čínského, je bílý čaj. Ten se sbírá v nejranějším období a fermentaci nepodléhá vůbec. Jednou úpravou, kterou pravý bílý čaj prochází, je sušení na slunečních paprscích, díky čemuž si zachovává všechny prospěšné látky.
Hlavní a nejvíce vyzdvihovanou výhodu je, že je tento druh čaje plný antioxidantů, které mají na naše tělo doslova zázračný vliv. Jedním z předních úkolů antioxidantů je zpomalování stárnutí našich buněk, podpora imunitního systému, snižování hladiny špatného cholesterolu v krvi a také zajištění toho, abychom se v našem těle cítili co nejlépe to jde. Chcete-li podpořit hubnoucí proces, rozhodně zařaďte tento nápoj do svého dne, a to hned ze dvou důvodů. Tím první je, že snižuje hladinu stresu a tím pádem pomáhá předcházet záchvatovitému přejídání anebo zajídání stresových situací nezdravými potravinami. Druhou výhodou v tomto oboru je, že s jeho pitím se snižuje i počet tukových buněk a zabraňuje vzniku nových. Jeho další a jen jednou z mnoha dalších výhod je, že působí jako prevence před rakovinným onemocněním, zlepšuje kvalitu kostí a zubů a také se stará o celý kardiovaskulární systém.